Секцијa опште медицине

Датум/Време
19/05/2020 - 20/05/2020
Цео дан


 

 

19. мај – СВЕТСКИ ДАН ЛЕКАРА ОПШТЕ/ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ

Од 2010. године када је Светска организација лекара опште/ породичне медицине (WONCA) установила Светски дан лекара опште/породичне медицине он се обележава сваког 19. маја.

Ове године 19. мај се обележава под темом “Породични лекари – први на линији фронта”

Ове године у још увек актуелној COVID-19 пандемији показао се значај лекара опште/породичне медицине који су за највећи број наших пацијената представљали први контакт са здравственим системом и који су својим знањем, преданим радом и пожртвованошћу омогућили адекватну тријажу и збрињавање пацијената са сумњом на актуелно обољење кроз рад ЦОВИД амбуланти и привремених COVID болница за пријем пацијената са лакшом клиничком сликом. Истовремео лекари опште/породичне медицине нису прекидали свој свакодневни рад и били су на располагању својим пацијентима и за решавање свих осталих акутних и хроничних обољења. Лекари опште/породичне медицине су показали да имају адекватно знање и вештине да са успехом одговоре свим изазовима са којима су се суочили.

За крај ћу цитирати др Garth Manning – WONCA Chief Executive Officer
Данашњи дан је прекрасна прилика да се препозна централна улога лекара опште/породичне медицине у пружању личне, свеобухватне и континуиране здравствене заштите за све наше пацијенте. То је и прилика да се прослави напредак који је постигнут у породичној медицини и посебан допринос лекара опште/породичне медицине на глобалном нивоу.

 

Председник Секција опште медицне ДЛВ-СЛД
Прим. др Татјана Егић
Специјалиста опште медицине