Секција опште медицине – Актуелно

19.5.2020

19. мај – Светски дан лекара опште/породичне медицине

 

 

Од када је Светска организација лекара опште/породичне медицине (WОНЦА) 2010. године установила дан лекара опште/породичне медицине, 19. мај је изванредна прилика да се потврди централна улога лекара опште/породичне медицине у пружању свеобухватне здравствене заштите за све људе у свим државама света. То је такође и прилика да се нагласи напредак у признавању важне улоге опште медицине у јачању примарне здравствене заштите, као и посебан допринос који су начинили изванредни доктори-појединци широм света.

Ове године 19. мај се обележава под темом “Градимо будућност с лекарима опште/породичне медицине”

У домовима здравља широм Републике Србије, свакодневно 365/366 дана у години, доктори медине и специјалисти опште медицине брину о здрављу својих пацијената. Наша мисија је очување здравља појединца, здравља породице и здравља целокупне заједнице кроз свеобухватан и активан приступ пацијенту.

Кључне поруке овогодишњег Светског дана лекара опште/породичне медицине су:

Градимо будућност с лекарима опште/породичне медицине и тимовима примарне здравствене заштите – лекари опште/породичне медицине заједно с мултидисциплинарним тимовима здравствених радника и здравствених сарадника кључни су за јачање здравственог система и пружање висококвалитетне и приступачне здравствене заштите свима.

Градимо будућност с лекарима опште/породичне медицине и пацијентима – лекари опште/породичне медицине усвајају приступ усмерен на људе, пружају трајну подршку пацијентима и заједници и осигуравају континуитет здравствене заштите током целог живота.

Градимо будућност с лекарима опште/породичне медицине и новим технологијама – Усред пандемије ЦОВИД-19, нове технологије су се појавиле као битни алати за здравствене раднике да наставе са својом мисијом.

Градимо будућност с с лекарима опште/породичне медицине и ВАМА!

Ја бих још једном искористила прилику и захвалила свим колегама и колегиницама који су предано од почетка пандемије пружали здравствени заштиту пацијентима оболелим од ЦОВИД-19 у респираторним амбулантама, али и свим колегама и колегиницама који ниси били директно ангажовани у респираторним амбулантама и који су поред бриге за своје пацијенте, преузели бригу за пацијенте лекара који нису били у својим ординацијама И на тај начин омогућили несметано функционисање примарне здравствене заштите у овим ванредним околностима.

Председник Секција опште медицине ДЛВ-СЛД
Прим. др Татјана Егић
Специјалиста опште медицине