Sekcija opšte medicine – Aktuelno

19.5.2020 – Novi Sad

 

 

19. maj – SVETSKI DAN LEKARA OPŠTE/PORODIČNE MEDICINE

Od 2010. godine kada je Svetska organizacija lekara opšte/ porodične medicine (WONCA) ustanovila Svetski dan lekara opšte/porodične medicine on se obeležava svakog 19. maja.

Ove godine 19. maj se obeležava pod temom “Porodični lekari – prvi na liniji fronta”

Ove godine u još uvek aktuelnoj COVID-19 pandemiji pokazao se značaj lekara opšte/porodične medicine koji su za najveći broj naših pacijenata predstavljali prvi kontakt sa zdravstvenim sistemom i koji su svojim znanjem, predanim radom i požrtvovanošću omogućili adekvatnu trijažu i zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na aktuelno oboljenje kroz rad COVID ambulanti i privremenih COVID bolnica za prijem pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Istovremeo lekari opšte/porodične medicine nisu prekidali svoj svakodnevni rad i bili su na raspolaganju svojim pacijentima i za rešavanje svih ostalih akutnih i hroničnih oboljenja. Lekari opšte/porodične medicine su pokazali da imaju adekvatno znanje i veštine da sa uspehom odgovore svim izazovima sa kojima su se suočili.

Za kraj ću citirati dr Garth Manning – WONCA Chief Executive Officer
Današnji dan je prekrasna prilika da se prepozna centralna uloga lekara opšte/porodične medicine u pružanju lične, sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene zaštite za sve naše pacijente. To je i prilika da se proslavi napredak koji je postignut u porodičnoj medicini i poseban doprinos lekara opšte/porodične medicine na globalnom nivou.

 

Predsednik Sekcija opšte medicne DLV-SLD
Prim. dr Tatjana Egić
Specijalista opšte medicine